{ "title": "Menopozda Östrojen", "image": "https://www.ostrojen.gen.tr/images/Menopozda-Ostrojen-59.jpg", "date": "21.01.2024 20:30:41", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Menopozda Östrojen, Menopoz tamamen hormon dengesi ile alakalı bir durumdur. Yani overlerden androjen hormonu hariç, steroidlerin sağlanması azalır, östrojen yapımı da yavaş yavaş azalarak amenore gerçekleşir. Menopozda östrojen azalmasına bağlı olarak da psikolojik, fizyolojik ve davranış bakımından değişiklikler yaşanır. Menopozda östrojen azalması ve etkileri çoğu kimse tarafından yanlış bilindiğinden sanki menopoz dönemi bir kadın için yaşanabilecek en kötü ve en sıkıntılı dönem olarak algılanmaktadır.

Menopozda östrojen eksikliğinin etkileri nelerdir?

40'lı yaşlar itibari ile postmenopozal döneme geçiş yavaş yavaş başlamaktadır. Bu süreçten sonra önümüzde yaşamak için daha uzun yıllar olduğu düşünülürse menopozda östrojen seviyesinin azalması ile başlayan olumsuzluklar ile daha kolay başa çıkılabilir.

Menopozda östrojen klimakterium ve yaşlılık dönemi arasında bulunan menopoz sürecinden önce azalmaya başlar. Ovarial foliküllerdeki azalmayla birlikte östrojen hormonu üretimi de düşmektedir. Menopozda östrojen düşüşüne bağlı olarak kadının yaşam kalitesi de ciddi anlamda düşmektedir. Menopozda östrojen eksikliğine bağlı olarak ateş basması, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, vazomotor semptomlar, kas ve kemik ağrıları, depresyon, unutkanlık, libidoda azalma, vajinal atrofi ve üriner sistem ile alakalı sıkıntılar yaşanmaktadır.

Menopozun erken dönemlerinde over fonksiyonları azalır, fertilite düşer, fakat bu durum overlerin çalışmasının tamamen durması anlamına gelmez, yani bir kadın vücudunda menopozda östrojen az da olsa üretimeye devam eder ve buna bağlı âdet kanamaları devam edebilir. Bu durumun nedeni, menopozda östrojen eksikliğine bağlı vajinal atrofidir. Menopozda östrojen eksikliği ısı değişimleri ve ani terlemeler olarak kendini göstermektedir. Menopozda östrojen cinsel yaşamı da etkilemektedir. Çünkü östrojen hormonuna bağlı olarak ortaya çıkan vajinal kayganlaşma yok olmaktadır. Bu da cinsel ilişki sırasında ağrı duyulmasına neden olmaktadır.

Menopoz da östrojen azalmasına bağlı olarak üreme organlarında küçülme, uterus, vajina, vulva ve üretranın distal kısmında ortaya çıkar. Bu durumda sık idrara çıkma, stres inkontinans ve vulvada pıriritis, konstipasyon, uterus prolapsusu gibi sıkıntılarda ortaya çıkmaktadır.

Menopozda östrojen etkilerini en fazla cilt ve saç derisi üzerinde göstermektedir. Çünkü deri ve saç hücrelerinde östrojen reseptörleri bulunmaktadır. Deride östrojen azalmasına bağlı olarak ciddi değişiklikler oluşmaktadır. Epidermis menopoz süreci ile incelmeye başlarken kolajen üretimi de östrojene bağlı olarak azalmaktadır.

Menopozda östrojen azalmasına bağlı olarak, ağızda kuruluk, kötü tat ve diş eti hastalıkları oluşabilmektedir. Bu yüzden diş kontrollerinizi mutlaka yaptırmalısınız.

Menopozda östrojen deri altındaki yağ birikimini artırmaktadır, dengeli ve düzenli bir beslenme alışkanlığı ile vücut ölçülerinizi koruyabilirsiniz.
" } ] }