{ "title": "Östrojen Fazlalığı", "image": "https://www.ostrojen.gen.tr/images/Ostrojen-Fazlaligi-69.jpg", "date": "21.01.2024 09:51:53", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Östrojen Fazlalığı, Östrojen hormonu hem kadınlarda hem erkeklerde bulunur. Fakat östrojen hormonu kadınlarda daha fazla bulunur. Genç kızların ergenlik dönemine girdiği zaman yükselir, vücutlarının belirginleşmesini sağlar. Östrojen hormonu menstüral döngüyü düzenler ve üreme organlarını da kontrol eder. Kadınların belirli bir yaştan sonra girdiği menopoz döneminde östrojen hormonu yükselir. Bu duruma bazı nedenler etkide edebilir, nedensiz doğal olarak da gelişebilir.

Östrojen Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

Hem kadınlarda hem erkeklerde rastlanılan belirtiler; Kilo alma, vücutta şişkinlik, cinsel istekte azalma, stres ve depresyon, baş ağrıları, özgüven eksikliği başlaması, panik atak, hafıza zayıflığı problemleri, yorgunluk ve devamlı bitkinlik hali, aniden gelen kramplar, kalp krizi.

Yalnızca erkeklerde rastlanılan belirtiler; Cinsel ereksiyonda zorlanma, memelerde genişleme, sperm hücre üretiminde azalma, kısırlık, prostat sorunları.

Yalnızca kadınlarda rastlanılan belirtiler; Özellikle menopoz döneminde ateş basması, vajina enfeksiyonları, regl döngüsünde düzensizlik, memelerde şişkinlik, memelerde aşırı hassasiyet, yumurtalık kistinin oluşması, PMS (Premenstüral Sendrom) yani regl öncesi gerginlik sendromu belirtilerinin yoğunlaşması.

Östrojen Fazlalığı Neden Olur?

Östrojen hormonun fazlalaşmasının birçok nedeni vardır. Kadınlarda genel olarak; menopoz döneminde, hamilelik sürecinde, regl döneminde hormonlar dengesizleşir ve bu esnada östrojen hormon seviyesi de artar. Bunların dışında östrojen hormon fazlalığı nedenleri;
Östrojen Hormonu Fazlalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alkol tüketimi azaltılmalıdır; Alkol karaciğeri zarar verir ve yorar. Bu nedenle östrojen hormonu seviyesinde yükselmeye neden olur. Bunun dışında böbreklere de etki eder ve böbreklerden boşaltımı yapılan östrojeni azaltır.

Doğal olmayan şeyleden uzak durun; Bazı gıdalar hormon takviyesi ile büyüme ve gelişme gösterir. Büyüme hormonu takviyesi ile gelişme göstermiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu maddeler östrojen hormonu seviyesinde fazlalık nedenidir. Bunun dışında plastik maddeler ve güzellik amacı ile kullanılan kozmetik ürünler de östrojen seviyesini artırır.

Soya ürünleri ve soya fasulyesi tüketimi; Soya fasulyesi ve soya ürünleri tüketiminden uzak durun. Soyanın yapısında izoflavon adı verilen madde sebebi ile östrojen hormonu artar ve testosteron hormonu seviyesi azalır.

Sağlıklı olan kilonuzu koruyun; Östrojen hormonu yağ hücreleri tarafından üretilir. Bu nedenle fazla kilo alımı ve obezite östrojen hormonu seviyesini artırır. Bu yüzden fazla kilolarınız varsa kurtulun, kilonuz ideal ise koruyun.

Egzersiz yapın; Östrojen hormonu yağ hücreleri tarafından üretildiğinden yapılan egzersizler ile yağ dokuyu azaltırsınız ve östrojen hormonu üretiminde yavaşlama olur.

Vücuda çinko takviyesi yapın; Çinko elementi östrojen hormonu ve testosteron hormonu dengesinde rol oynar. Bu nedenle çinko bakımından zengin olan yiyeceklerden bol yiyin. Çinko bakımından zengin olan yiyecekler; sığı eti veya diğer kırmızı etler, kuruyemişler ve sebzelerdir. Veya çinko ilaveli ürünleri kullanabilirsiniz.

Brokoliyi bol bol tüketin; Brokolinin yapısından DIM adı verilen bir madde vardır. Bu madde sayesinde östrojen hormonu seviyesini azaltır.

Hormon değiştirme terapisi; Hormon değiştirme terapisi östrojen hormonun dengelemede rol oynar.
" } ] }