{ "title": "Östrojen İçeren Besinler", "image": "https://www.ostrojen.gen.tr/images/Ostrojen-Iceren-Besinler-85.jpg", "date": "21.01.2024 11:57:03", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Östrojen İçeren Besinler; Östrojen hormonu kadınlarda ve erkeklerde bulunur. Fakat kadınlarda daha yüksek seviyede bulunur. Kadınların yumurtalıklarında üretilir ve salgılanır. Genç kızlarda vücut hatlarının belirginleşmesini, genital bölgede tüylenme, kalça bölümünde yağlanma, üreme organlarının aktivitelerinin düzenlenmesi gibi rolleri vardır. Erkeklere oranla kadınlardaki tüylenmenin daha az olmasını östrojen hormonu sağlar. Östrojen hormon salgısını kontrol eden; LH (Lüteinleştirici Hormon) ve FSH (Folikül Stimüleştiren Hormon) hormonlarıdır. Bu iki hormon beyindeki hipotalamus tarafından üretilir.

Östrjoen hormonunda azalma ya da artışlar olabilir. Özellikle menopoz döneminde olan kadınlarda östrojen hormonunda azalma artmalar sık sık olur. Östrojen hormonundaki azalma; yorgunluk, osteoporoz, depresyon ve kemiklerin daha kolay kırılmasına neden olur. Östrojen hormonundaki artış; aniden gelen kramplara, uykuya dalamama gibi sorunlara neden olur. Bu azalma ve artmalar ile baş edebilmek için non-steroidler veya östrojen bakımından zengin olan besinler tüketilebilir. Fakat non-steroidlerde yan etkiler oldukça çoktur. Bu nedenle doğal yollardan östrojen içeren besinler sayesinde bu takviyeyi almak çok daha sağlıklıdır.

Östrojen İçeren Besinler

Keten Tohumu; Keten tohumun yapısında; fitoöstrojenler, lignanlar olarak bilinir. Keten tohumu özellikle ekmeklerde, salatalarda, mısır gevreklerinde emilimi artırmak amacı ile kullanılır. Ayrıca keten tohumu yemekten sonra kendiniz daha tok hissetmenizi sağlar. Sindirim olaylarına hareketlilik katar.

Tofu; Tofu, soya sütünden elde edilir. Tofunun yapısında izoflavon denilen fitoöstrojenler bulunur. Tofu hem yumuşak hem de sert olarak bulunur. Genel olarak çorbalarda bulunur.

Civanperçemi; Doğal bir östrojen kaynağı bitkiler arasındadır. Ayrıca kadınlarda menopoz döneminde oluşan şikâyetleri azaltmaya yardımcı olur.

Soya Yoğurdu; Aynı tofu gibi soya sütünden elde edilir. Fitoöstrojenlerce zengin bir bezin maddesidir.

Anason; Anason bitkisinin yapısında hem östrojen hem de östrojen benzeri maddeler bulunur. Menopoz sorunlarını ve uyku sorunlarını gidermede etkilidir.

Susam; Lignan denilen fitoöstrojenler bakımından zengin olan bir besin maddesidir. Salataların üzerine veya bazı yemeklerin içerisine katılır.

Nohut; Doğal bir fitoöstrojenler kaynağı olan baklagildir. Fitoöstrojenler elbette tam bir östrojen değildir fakat kısmen de olsa östrojen yerine geçer. Nohut, lif ve protein açısından oldukça zengindir.

Bezelye; Bezelye de tıpkı nohut gibi fitoöstrojen kaynağıdır. Östrojen seviyesini artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir. C vitamini ve lif açısından oldukça zengindir.

Kurutulmuş Meyveler; Kayısı, hurma ve erik gibi kurutulmuş olan meyveler vücutta östrojen seviyesini dengeler. Fakat çok fazla tüketilmemelidirler. Çünkü şeker içerikleri yüksektir.

Östrojen İçeren Diğer Besinler; Sarımsak, maydanoz, soya fasulyesi, adaçayı, rezene, ahududu, çilek, brokoli, şeftali, çuha çiçeği yağı, patlıcan, havuç, kabak, biber, patates.
" } ] }