{ "title": "Östrojen İçeren Meyveler", "image": "https://www.ostrojen.gen.tr/images/Ostrojen-Iceren-Meyveler-63.jpg", "date": "21.01.2024 03:40:21", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Östrojen İçeren Meyveler hem erkek hem de kadınların vücudunda üretilen bir hormon olan östrojen hormonları kadınlarda erkeklere oranla daha fazla miktarda bulunur. Göğüs bölgesi ve leğen kemiğinin gelişmesi ile uyluk ve kalçada yağ oranının artmasına katkısı olan östrojen aynı zamanda kadın vücudunun erkek vücuduna göre daha az tüylü olmasını sağlar. Üreme organların görevlerini düzenleyen östrojen hormonu seviyesinde bazı durumlarda özellikle de menopoz döneminde birtakım düzensizlikler yaşanabilir. Östrojen hormonunun vücutta yüksek olması uykusuzluk ve vücutta oluşacak kramplara yol açarken düşük östrojen oranı kemik yapısında incelme, yorgunluk, depresyon ve osteoporoza yol açabilir. Östrojen hormonunun vücuda yeterli miktarda olması için birtakım ilaçlar mevcuttur. Ancak vücutta birçok yan etki oluşturacak olan non steroid kullanımı yerine östrojen içeren meyvelerin tüketilmesi ile östrojen dalgalanmaları büyük bir oranda düzene girer.

Östrojen içeren meyveler nelerdir?

Kayısı, östrojen seviyesi düşük ya da yüksek olan kişiler kayısı meyvesi sayesinde bu hormonun dengelenmesini sağlayabilir. Östrojen hormonun yerine geçebilecek olan bu meyve östrojen hormonu görevine sahip olan fitoöstrojen içerir.

Çilek, yüksek miktarda C vitamini içeren çilek sağlığı olan faydasının yanı sıra aynı zamanda östrojen içeren meyveler arasında sayılabilir. Çilek bununla beraber içerdiği manganez minerali sayesinde östrojen seviyesinin düşük olmasından kaynaklanan kemik yapısında yaşanacak olan zayıflığın giderilmesine yardımcı olur.

Şeftali, taze ve organik olarak tüketilen şeftali östrojen seviyesinde yaşanan dalgalanmaların düzene girmesi için oldukça yardımcı olan bir meyvedir.

Erik, özellikle de kurutulmuş erik östrojen seviyesini artırma özelliğine sahiptir. Östrojen seviyesi düşük olan kişiler östrojen içeren meyveler arasında sayılabilecek erik meyvesini kurutarak ya da taze olarak tüketebilir.

Kiraz, içerisinde bulunan doğal şekerden dolayı oldukça sağlıklı bir meyve olan kiraz iyi bir fitoöstrojen kaynağıdır. Kiraz tüketimi vücutta östrojen hormonunun dengelenmesine katkı sağlar.

Üzüm, östrojen içeren meyveler arasında yer alan üzüm, fitoöstrojen etkiye sahip olan meyveler sınıfına girer. Taze olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da tüketilen üzüm fitoöstrojen etkisi yaparak östrojen oranının normal seviyede olmasını sağlar ve bu sayede kişinin yaşam kalitesi büyük bir oranda artmış olur.
" } ] }