{ "title": "Östrojen", "image": "https://www.ostrojen.gen.tr/images/Ostrojen-63.png", "date": "21.01.2024 17:23:35", "author": "Melek Kulak", "article": [ { "article": "
Östrojen, öncelikle, kadınlarda dişilik hormonudur diyebiliriz. Östrojen, Kadınlara ait yapının korunmasında önemli bir hormondur. Östrojen yumurtalıklar tarafından üretilmektedir. Az miktarda da adrenal korteks testisler ve fetoplasental ünite tarafından üretilmektedir. Östrojeni kadın hormonu, testosteronu erkek hormonu olarak adlandırabiliriz. Östrojen hormonu göğüsler, kasık ve koltuk altı tüyleri, adet döngüsü ve üreme sisteminin düzenlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Adet döngüsü sırasında östrojen, erken embriyonun döllenmesi, implantasyonu ve beslenmesi için uygun bir ortam yaratma vazifesini görmektedir. Yumurtalıklar, östrojen üretimi için birinci sıradadır. Östrojen, erkek ve bayan bedenleri arasında yapısal farklılıkları etkiler Takviye olarak östrojenin doğum kontrol hapları gibi kullanım alanları bulunmaktadır. Normal östrojen seviyeleri değişim gösterebilmektedir. Östrojen aynı zamanda, birçok hastalığın gelişiminde ve ilerlemesinde rol oynamaktadır. Östrojen hormonu ve hormonlar için; belirli dokulara belirli bir şekilde davranmalarını söyleyen kimyasal habercilerdir de diyebiliriz.

Östrojen, bir doku tarafından salgılanmaktadır. Sıvı yolu ile genellikle kan dolaşımı boyunca yol alır. Vücudun çeşitli hedef dokularındaki hücrelerle etkileşir. Östrojen reseptörleri, DNA molekülleri ile hücrenin çekirdeğinde bulunur. Östrojen moleküllerinin yokluğunda, bu östrojen reseptörleri aktif değildir ve DNA üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Bir östrojen molekülü bir hücreye girip bir çekirdeğe geçtiğinde östrojen reseptörüne bağlanır ve reseptörün şeklinin değişmesine neden olur. Bu östrojen reseptör kompleksi, genlerin yakınında bulunan östrojen cevap elemanları olarak adlandırılan belirli DNA alanlarına bağlanır.

Östrojen Kadın Üreme Sistemi Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Östrojen vücudun çeşitli alanlarında bir dizi etkiye sahiptir. Östrojen yumurta folüküllerinin büyümesi için uyarı yapar. Östrojen vajinanın yetişkin boyutuna, vajinal duvarın kalınlaşmasına ve bakteriyel enfeksiyonları azaltan vajinal asiditesinin artmasına neden olur. Ayrıca; vajinal yağlanmada rol oynar. Östrojen, fallop tüplerinde kalın bir kas duvarının gelişmesinden ve yumurta ile sperm hücrelerini nakleden kontraksiyonlardan sorumludur. Uterusa bağlanan mukoza zarı ile endometruyumu arttırır ve korur. Östrojen, uterustaki kasları geliştirip daraltmaya etkili olur. Kasılmalar bir çocuğun ve plasentanın doğumunda yardımcı olur ve uterus duvarının menstrüasyon sırasında ölü dokuları da atmasına yardımcı olur. Östrojenin sperm naklini arttırmak için uterus müköz sekresyonlarının akış ve kalınlığını düzenlediği düşünülmektedir. Östrojen göğüsteki diğer hormonlarla eşsiz kompleksler oluşturur ve ergenlik çağındayken; göğüslerin büyümesi, meme uçlarının pigmentasyonu ve süt akışının nihai olarak kesilmesinden sorumludur. Kadın hormonları menstrüasyon döngüsünü kontrol eder ve ay boyunca doğal olarak yükselir ve düşer. Adet döngüsü, her 28 günde bir tekrar eden dinamik bir süreçtir. Östrojen bu döngüde öncü rol oynamaktadır.

Östrojenin Fiziksel Yapı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Östrojen ile kadınlarda, kemikler daha küçük, daha kısa omuzlarda daha dardır. Östrojen, kalça ve kalçanın etrafındaki yağ depolarını arttırdığından vücut daha kavislidir. Östrojen kadınlarda, duyarlılığı arttırır. Kadınlarda vücut kılları daha ince ve daha az belirgin olmaktadır. Kafa derisi saçları da genellikle daha kalıcıdır. Kadınlarda Ses daha ince, ses telleri daha kısa olmaktadır. Fakat, erkeklerden daha yüksek tonda ses verebilirler.

Östrojenin Beyindeki Etkileri Nelerdir?

Östrojen vücut ısısını korumaya yardımcı olmaktadır. Hafıza kayıplarını geciktirebilir. Vücudun cinsel ve üreme gelişimine hazırladığı beynin bölümlerini düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Beyindeki serotonin ve serotonin reseptörlerinin sayısını arttırmaktadır. Sinirleri hasarlardan korur ve muhtemelen sinir gelişimini de uyarır.

Östrojen ve Cilt; Östrojen hormonu, insan derisi bakımında da önemli bir faktör olmaktadır. Nedeni; geliştirilmiş kolajen içeriği ve kalitesi, cilt kalınlığının artması, cilde gelişmiş kan tedarikleri sebepleri ile ilgilidir.

Östrojenin Kemiklere Etkileri Nelerdir?

Östrojen kemik gelişimine ve kemik bakımına ilişkin olarak çeşitli eylemler içermektedir. Bunlar; Kemik oluşumu ve ergenlik sonrasında kemik uzamasının durmasına neden olan kemik epifizlerinin kapatılması, üreme yıllarında kemiğin sürdürülmesi ve kemik mukavemetini korumak için kemik rezorpsiyonunun sınırlandırılması. Diğeri de kemik oluşturmak için kalsiyum, vitamin D ve diğer hormonlar ve minerallerle birlikte çalışarak kemik kaybını önleme ile ilgilidir.
" } ] }